Ole Olsen – manden der bragte speedway til Danmark

Ole Olsen er en tidligere sportsmand, som har haft stor andel i at gøre speedway til en kendt motorsport i Danmark.
Det gjorde han blandt andet ved at vinde fire individuelle guldmedaljer ved VM – i alt har han vundet hele 21 VM-medaljer.
Hans unikke karakter indenfor sporten kom til udtryk, da han introducerede grandprix-serien i 1995. Serien muliggjorde, at VM kunne afvikles i flere forskellige afdelinger over længere tid.
På den måde kunne man sørge for, at VM ikke blev afgjort på én aften, og at fans flere steder i verden kunne få glæde af at se det i deres hjemland.
Læs mere og find ud af, hvad der gør Ole Olsen til en mindeværdig sportsmand.

Nybegynderen mestrer sporten

Den fartglade sportsmand blev født den 16. november 1946 i Haderslev. Han påbegyndte sin karriere i 1963 og kort tid efter, i 1967, vandt han sit første DM. Det kunne blive større, og det kunne blive vildere – og det var lige, hvad det blev.
I 1971 hev han nemlig endnu en titel med hjem, men denne gang var det af en endnu større kaliber – nemlig titlen som VM-vinder.
Efter denne sejr steg interessen for speedway markant i Danmark, og efterspørgslen efter større baner og udstyr til sporten steg.

 

Vojens Speedway – Danmarks største speedway-stadion

Den stigende efterspørgsel fik Ole Olsen til i 1975 at skrive endnu et kapitel i historiebøgerne, da han var med til at opføre Vojens Speedway, som er det største danske speedway-stadion.
Hidtil var der kun små stadioner rundt omkring i landet – og ingen af dem var egnet til internationale konkurrencer. Med det store stadion og de internationale konkurrencer fulgte også en positiv gevinst for den lokale økonomi i Vojens.

Ole Olsen og det familiedrevne livsværk

I dag har han overdraget Vojens Speedway til sin søn. Alligevel har han stadig stor indflydelse fra sidelinjen, hvor han er med til at arrangere speedway-løb på stadionet.
Derudover er han i dag direktør for Speedway Grand Prix Serie, som hører til under Benfield Sports.
Trods sin stigende alder spiller den forhenværende speedway-kører i dag en markant rolle indenfor sporten, ligesom han fortsætter med at have indflydelse på den.

 

En afgørende frontfigur i speedway

Den pensionerede speedway-kører blev optaget i Hall of Fame i 1992, hvilket er samme år, som det blev etableret. Her var der ingen tvivl om, at han var banebrydende og spillede en afgørende rolle i udviklingen af speedway i Danmark.
Udover en plads i Hall of Fame fik han i 1984 tildelt Federation Internationale de Motocyclisme (FIM) Merit Award.
FIM er et motorcykelforbund, som fungerer som et styrende organ, der repræsenterer 111 lande. Denne pris er dermed en international anerkendelse af hans præstationer.
Han har både før og efter sin karriere, som endte i 1983, været med til at skabe opmærksomhed omkring speedway – og ikke mindst har han spillet en central rolle i at forbedre vilkårene for aktive speedway-kørere.
Ole Olsens livsværk og talent rækker vidt og bredt. For han præsterede meget mere end blot at vinde titler – han banede vejen for fremtidige speedwaykører.

Share This