Erik Hansen – den helt store prisvinder

Når talen falder på store kajakroer, er det umuligt at komme udenom Guld-Erik.
Erik Hansen var en kajakroer, der stadig betragtes som værende den bedste i dansk historie. Med 37 danske mesterskaber og sammenlagt 12 medaljer fra EM- og VM-turneringer hersker der ingen tvivl om hans talent for at ro i kajak.

Uden den store træning blev Guld-Erik en uforglemmelig kajakroer takket være sit rå og upudsede talent, der gjorde ham til en frygtet konkurrent. På meget kort tid gjorde han sig bemærket og skrev sig selv ind i historiebøgerne.
Læs med her og find ud af, hvordan han sejlede fra Holstebro til præmiepodierne ved flere internationale konkurrencer.

Et uslebet naturtalent

Den 15. november 1939 blev Danmarks bedste kajakroer født i Jylland, hvor han også voksede op.
Erik Hansen var en ganske almindelig ung mand, der var uddannet elektriker, men som senere arbejdede som ejendomsmægler.

Hans interesse for kajakroning kom forholdsvist sent, da han først begyndte på den lokale klub i Holstebro, Pagaj, i en alder af 17 år. Den sene start viste sig – til stor overraskelse – ikke at blive en forhindring.

 

Karrieren skydes hurtigt i gang

Herefter gik det hurtigt. Blot fire år, efter han var begyndt at ro, var han ikke kun kvalificeret til OL i 1960, men formåede også at erobre en guldmedalje i 1000 meter enerkajak. Ikke mindre imponerende vandt han ved selvsamme OL en bronzemedalje i 4×500 meter.
De store præstationer resulterede i, at han fik titlen som Årets Fund i dansk idræt i 1960 og ikke mindst BT’s guld-pris samme år.

Hans OL-guldmedalje var ikke den eneste internationale guldmedalje, han havde gjort sig fortjent til. Tre år efter dette OL, var der VM, hvor han fik endnu en guldmedalje til samlingen.
Med den korte tid indenfor sportsgren og de store bedrifter, han allerede havde opnået, lovede det godt for den unge dansker, der nu fik kælenavnet Guld-Erik.

 

Sejler egne veje

Erik Hansen havde sin helt egen måde at træne på og udviklede sine egne træningsprincipper, som viste sig at bære frugt. Disse træningsprincipper blev der i høj grad gjort brug af i 1970’erne og 1980’erne.
Det var modigt for en nybegynder at træne på egne måder, men i Guld-Eriks tilfælde betød modet også, at han kunne bygge videre på de beundringsværdige præstationer – for de imponerende resultater stopper ikke her.

Naturtalentet skriver historie

Ved OL i 1968 i Mexico City var han fanebærer for Danmark ved ind- og udmarchen. Til dette OL kunne han tilmed kalde sig selv for bronzevinder. Han skaffede i alt tre OL-medaljer i løbet af sin karriere.
I perioden fra 1958-1972 havde han sammenlagt vundet 12 danske VM- og EM- medaljer og tre OL-medaljer.

Med disse præstationer cementerede han sig som Danmarks største kajak-talent.
Da Hall of Fame blev oprettet i 1992, var det derfor en selvfølge, at Erik Hansen skulle optages med det samme.

 

Historisk sportsmand har forladt os

Efter en bypass-operation og udskiftning af hjerteklap led Guld-Erik af nogle følgevirkninger, som i 2014 førte til, at han gik bort.
Han huskes i dag som Danmarks bedste kajakroer gennem tiden.

Share This