Strict-Transport-Security: max-age=31536000; includeSubDomains

Erik Gundersen Erik Gundersen - En del af dansk speedways guldperiode

Skrevet af
Idrættens Hus
September 20, 2023
0
min læsetid
Erik Gundersen	Erik Gundersen - En del af dansk speedways guldperiode

Med hele 17 vundne verdensmesterskaber på sit CV har Erik Gundersens speedway-karriere i høj grad været med til at forme dansk speedways guldperiode i 80’erne. I 1984 blev han den første individuelle verdensmester, hvilket ikke var set siden 70’erne, hvor Ole Olsen vandt samme titel. I 1985 sad Erik på samtlige VM-titler, hvilket er meget sigende for hans flotte karriere.

Wilson Kipketer sportens hall of fame

Erik Gundersen har ikke kun udmærket sig gennem sine titler, men også for sin væremåde. Med sit vestjyske lune, fightervilje og udadvendte personlighed vandt han stor popularitet hos speedwayfans over hele verden. Og han fortsætter med at begejstre sportsfans med fortællinger om sit liv og karriere.

Sportens Hall of Fame hylder de danskere, der har ydet en særligt fremtrædende indsats inden for deres sportsgren. Og man kan ikke tale om dansk speedway uden at nævne Erik Gundersen.

Erik Gundersen gav alle baghjul

I 1980’erne høstede Erik Gundersen sejre på stribe, og sammen med speedwaykørerne Hans Nielsen, Tommy Knudsen og Jan O. Pedersen blev han symbolet på dansk speedways guldperiode.

Som land er Danmark en miniput sammenlignet med mægtige Amerika, men inden for speedwayens verden var Danmark alt andet end en lille nation. Speedwayens gulddanskere gav de amerikanske, australske, svenske, polske og engelske speedwaykørere baghjul.

Gundersens evner som speedwaykører kom til udtryk både i form af de hurtige starter, hvor han gav den gas på langsiden. Men selv når han kom skidt fra start, og kampen virkede håbløs, tog han kampen op og kæmpede sig frem bagerst fra feltet.

Det skete eksempelvis ved VM i Bradford på en solbeskinnet dag i 1985. I flere heats kæmpede Gundersen sig frem i feltet fra helt umulige positioner. Men intet var umuligt for den lille fighter. Han kørte forbi samtlige konkurrenter for til sidst at genvinde den individuelle VM-titel.

Den smilende vestjyde

Hans sportslige præstationer taler for sig selv, men det var ikke kun Eriks mange titler, der fik den store opmærksomhed. Med sin udadvendte facon tilegnede han sig kælenavnet ‘Smiling Gunder’, der gjorde ham meget populær blandt speedwayfans verden over.

I 1988 vandt Gundersen det individuelle VM for tredje gang, og denne gang foregik det i Vojens. Her satte de danske kørere sig på samtlige podiepladser, hvilket var meget betegnende for perioden, hvor Gundersen og de andre kørere dominerede dansk speedway.

Gundersen havde en evne til både at præstere på egen hånd såvel som i samarbejde med andre kørere. Sammen med Hans Nielsen kæmpede Erik Gundersen i en årrække om positionen som verdens bedste speedwaykører. Ved hele fire VM i par gav de modstanderne baghjul på stribe.

Som sportsmand havde Erik Gundersen sin helt egen stil både på banen såvel som udenfor speedway-arenaen.

En figther – både sportsligt og privat

Erik Gundersens fighterånd ses ikke kun på hans præstationer inden for speedway. Uden for banen kæmpede han en hård kamp efter et livsfarligt styrt ved hold-VM i Bradford d. 17. september 1989. Ulykken efterlod Erik 70 procent invalideret med en rygmarvsskade, der betød, at han ikke kunne gå.

Dette har ikke holdt den vestjyske fighter tilbage, for gennem hård genoptræning er det lykkedes Erik at genvinde førligheden. Siden hans professionelle karriere stoppede brat, har Erik fortsat sit liv inden for motorsportens verden.

I en årrække var Erik landstræner for det danske landshold i speedway, og i 2007 blev han ansat som ungdomstræner i Dansk Motor Union.

Gundersen fortsætter med at imponere

1980’erne bød på de største sejre såvel som den største udfordring for Gundersen, og selvom karrieren både toppede og endte brat for en del år siden, fortsætter han med at inspirere og imponere. Gundersen bruger nu alle sine historier og erfaringer ved en række personlige foredrag, der er en inspiration for alle.

Hans imponerende viljestyrke og fighterånd er en spændende fortælling, og han deler gerne ud af sine oplevelser og historier. Som foredragsholder fortæller han sin livsbekræftende historie, der både byder på store sejre, hårde kampe og ikke mindst håb. Med sin charme og sit gode humør fortsætter han med at sprede glæde og begejstring hos både gamle såvel som nye sportsfans.

Med sine mange præstationer, sit gode humør og fightervilje er Erik Gundersens plads i Sportens Hall of Fame ikke til at tage fejl af.

Erik Gundersen blev optaget i Hall of Fame i 1996.

Oplev legenderne tæt på!

Overnat blandt Sportens Hall of Fame og mærk historiens vingesus fra Danmarks største sportsikoner. Book dit ophold nu og bliv en del af sportshistorien!

Det er jo ikke en hall of fame uden andre

Andre atleter på listen

Michael Laudrup - Tidligere professionel fodboldspiller med 104 landskampe

Michael Laudrup

Hans fodboldteknik var intet mindre end fremragende og blikket for spillet unikt. Mange medspillere har nydt godt af hans sublime pasninger og frispilninger. Michael Laudrup, hvis fader og bror, Finn og Brian Laudrup, også har optrådt på A-landsholdet i fodbold, blev optaget i Hall of Fame i 2007.
Gunnar ‘Nu’ Hansen – Sportsjournalistikkens far Gunnar ‘Nu’ Hansen

Gunnar ‘Nu’ Hansen

Med levende sprog og metaforiske udtryk kunne Gunnar ‘Nu’ Hansen optage den danske befolkning ved enhver sportsbegivenhed. Med dækning af i alt 13 Olympiske Lege og senere hen en titel som ridder af Dannebrogsordenen er der ingen tvivl om aftrykket på dansk sportsjournalistik.
Kurt Nielsen med den hårdtservende højrehånd

Kurt Nielsen

Vinder af 30 internationale turneringer og 49 danske mesterskaber i henholdsvis 17 mixed double-, 16 single- og 16 herredouble-titler skriger af storhed. Den imponerende sejrshøst gennem sin ungdoms såvel som professionelle karriere har gjort Kurt Nielsen til Danmarks ubestridt største mandlige tennisspiller gennem tiden.